2012. augusztus 11., szombat

Tárkonyos raguleves

A leves tehát úgy készült, hogy 40 dkg. pulykahusit felszeleteltünk.Meg persze előkészítjük a többi zöldséget, azaz karikázzuk a sárgarépát (1 nagyobb, vagy több kisebb, ízlés szerint) és petrezselymet (1 db.), a gombát megtisztítjuk és felkockázzuk (kis dobozos gomba, sajnos pontos mennyiséget nem tudok, olyan 4-5 fej), egy kisebb fej vöröshagymát is megpucolunk és előkészítjük a cukorborsót (olyan teásbögrényit). Kevés olajon vagy margarinon feltesszük a répákat és a hagymát egészben a tűzre. Miután kicsi színt engedett, hozzákeverjük a husit, és félkészre pirítjuk. Közben ne felejtkezzünk meg a fűszerezésről: só, bors, és vagy vegeta, vagy leveskocka, amit nem szabad sajnálni, én kettő-hármat bele szoktam tenni, persze ebből a mennyiségből hatalmas adag lesz. Ezek után a gomba következik, végül pedig, miután az is megpuhult, mehet bele a cukorborsó. Pár perc, és felönthetjük vízzel. Megvárjuk, amíg rottyanik egyet, majd nokedlitésztát szaggatunk bele, kicsit hagyjuk, hogy főljön, végül takarékra tesszük. (Ha esetleg forráskor habzik, a habot leszedjük.) Belekeverünk egy két decis tejszínt (lehet helyettesíteni tejföllel is, de tejszínnel finomabb lesz a végeredmény, és hogy ne csapja ki a tejszínt, használjuk a hőkiegyenlítés módszerét, azaz vegyünk ki egy kicsit a forró levesből, ahhoz keverjük hozzá, és csak ez után rakjuk a levesbe.) Jöhet a végső ízesítés, egy kevés citromlé, és mustár, ami pikánssá teszi, ennek mennyisége ízlés dolga, ki kell kísérletezni. Végül beledobom a petrezselyem zöldjét és a tárkonyt, Megint rottyantok rajta és kész is az isteni leves.

1 megjegyzés:

  1. Én is ilyet készítettem a múlt héten, csak krumpligombóccal:) Isteni:)

    VálaszTörlés