2012. november 2., péntek

Fahéjas almaleves

Imádom a gyümölcslevest, még télen is. Igaz, nem mindig kívánom a hagyományos meggyes fajtát, ezért most kísérleteztem egy meggy nélküli télies ízvilágúval. Ez a recept ráadásul pont beleillik Nyamm elképzeléseibe, hiszen a legfontosabb alapanyaga 4 közepes méretű alma.

Lássuk hát a szilárd hozzávalókat:

  • 4 közepes méretű alma hámozva, magozva, szeletelve
  • 1,5 citrom hámozva, félbevágva
  • 1 evőkanálnyi darabos fahéj (persze lehet őrölt is)
  • pár szem szegfűszeg
  • 2 csomag vaníliáscukor
Most jöjjenek a folyékonyak:

  • 0,7 l víz
  • 2 dl hab tejszín
  • 1 löttyintés rum (ha gyerekeknek készül akkor rumaroma) 
 Az almát és a citromot a vízben a fűszerekkel és a vaníliás cukorral felforralom, majd takarékra állítom a gázt. Belekeverem a rumot, majd a legvégén hozzákeverem a folyékony tejszínt. Még egyszer gyorsan összerottyantom, és aztán kész is. Vigyázok rá, hogy ne legyen sokáig a tűzön, mert különben az alma megszottyad.

Tejszínhabbal tálalom. Szerintem langyosan is nagyon finom, de hidegen az igazi. Viszont valamiért harmadnapra bekásásodott. Igaz, normál esetben nem szabadna megérnie a másnapot sem egy kis méretű családnál sem, csak éppen én egyedül voltam rá.






1 megjegyzés: